Menu
Museum De Scheper
Hagen 24
7151 CA Eibergen

E info@museumdescheper.nl
T 0545 - 471050
I www.museumdescheper.nl

Schoolplaten, kent men ze nog?

09-04-2019 / 15-06-2019

Nostalgie: Aap, Noot, Mies en een serie schoolplaten

Digitale schoolborden en computers hebben tegenwoordig deze oude schoolplaten vervangen. Gelukkig is Museum de Scheper nog in het bezit van enkele honderden schoolplaten. Een kleine selectie, vergezeld van bijpassende objecten, is tijdens een expositie van 9 april t/m 15 juni in het museum te zien.

Op 24 april demonstreren Rijk Schuur en Willem Brons tijdens een lezing hoe er vroeger les werd gegeven met schoolplaten.

Een schoolplaat werd gebruikt als illustratie bij de verhalen die de schoolmeester vertelde. De platen werden gemaakt naar tekeningen, schilderijen of aquarellen en op linnen of karton geplakt. De eerste platen werden rond 1839 uit Duitsland gehaald en gebruikt voor onderwijs aan dove kinderen. In de loop ter tijd werden er bij de platen handleidingen en werkboekjes uitgegeven.

Deze platen over natuur, stad, platteland, industrie, landbouw, kinderspelen en sprookjes roepen de sfeer op van de jaren veertig, vijftig en hebben een hoog nostalgisch gehalte. De religieuze en bijbelse schoolplaten, de historische taferelen en de ‘blinde kaarten’ voor de topografie worden voor een volgende expositie in het depot bewaard.

Voor de lezing op 24 april dient men zich op te geven via info@museumdescheper.nl of tel.nr. 0545-471050. De lezing begint om 19.30 uur, toegangsprijs € 5,00 – donateurs € 3,00 incl. koffie/thee.

Openingstijden:

Woensdag t/m zaterdag 13.00 – 17.00 uur

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea