Menu

Rubbings en Rituelen - Joods verleden in de grensstreek

09-09-2016 / 27-11-2016

In de expositie ‘Rubbings en Rituelen’ staan de zogenaamde ‘rubbings’ van beeldend kunstenaar Jenna Tas centraal. Daarnaast zijn er maquettes van synagogen te zien, afkomstig van weerszijden van de Duits-Nederlandse grens, alsmede de uitleg over het gebruik. Daarnaast is er een voor de sabbat gedekte tafel ingericht, met uitleg over de bijbehorende rituelen.

Jenna Tas (1933) is van joodse komaf en voelt als zodanig een grote betrokkenheid met het Joodse volk en wat de Joden is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. Die betrokkenheid is terug te zien in de thematiek van haar werk. Ze maakt gebruik van verschillende beeldende disciplines: fotografie, installaties, schilderkunst en digitale- en gemengde technieken. Door de bijzondere combinaties en materialen komt ze tot verrassende en vernieuwende kunst. Kunst die wil communiceren, confronteren, uitdagen en emoties wil meedelen en oproepen.

Een rubbing is een door wrijving verkregen afdruk van een reliëf. Het werk dat in Aalten is te zien, is ontstaan door doeken over oude grafzerken op de Joodse Begraafplaats in Bredevoort te spannen en deze met grafietstiften te bewerken, waardoor de teksten van het reliëf op het doek worden overgebracht.

De 12 rubbings die op deze wijze zijn ontstaan, werden vorig jaar overgedragen aan de Aaltense Musea.

Openingstijden:

Dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zondag                      13.00 - 17.00 uur

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea