Menu

PARADISE LOST IN MUSEUM HENRIETTE POLAK

07-07-2019 / 22-09-2019

Een unieke hedendaagse fotografietentoonstelling in samenwerking met ING kunstcollectie

Museum Henriette Polak toont t/m 22 september de hedendaagse fototentoonstelling Paradise Lost. De tentoonstelling toont foto’s van overweldigende schoonheid met een diepere laag die deze esthetiek versterkt of in twijfel trekt.

Rafelranden van schoonheid
De kunstwerken balanceren op de grens tussen werkelijkheid en verbeelding. Door het tonen of juist achterwege laten van de rafelranden van schoonheid, laat Paradise Lost ons nadenken over onze eigen kijk op de wereld. Die controverse, het gegeven dat kunst alternatieve vragen oproept en aanzet tot reflectie, is wat de ING met haar collectie beoogt en wat Paradise Lost weerspiegelt. Met kunstwerken van kunstenaars als Erwin Olaf, Woody van Amen, Rosemary Laing, Ruud van Empel, Wout Berger en Melanie Bonajo.

Diverse kunstenaars tonen ons paradijselijke voorstellingen, die geen werkelijkheid kunnen zijn. In Woody Amen’s Mata Hari confronteert de kunstenaar ons met onze eigen beeldvorming en utopische ideeën van het paradijs. In de foto van Ruud van Empel, World #23 en Melanie Bonajo foto’s uit de serie Last child in the woods, speelt de onbevangenheid en het magische universum van kinderen een grote rol. De werken nemen de kijker mee op reis naar het groene en kleurrijke paradijs zoals het nog bestaat in de belevingswereld van het kind. 

Naast paradijselijke beelden, bevat de tentoonstelling ook verschillende werken van onder andere Erwin Olaf, Bownik, Elspeth Diederix, Carina Hesper en Holger Niehaus die refereren aan klassieke stillevens.

Twee fotografietentoonstellingen tijdens Fotozomer Zutphen
Paradise Lost is vanaf 7 juli te zien in Museum Henriette Polak. Gelijktijdig met Paradise Lost is in het Stedelijk Museum Zutphen de fotografietentoonstelling Picture this! Schrijven met Licht te zien, met historische foto’s uit de collectie van het museum. Beide tentoonstellingen worden gehouden in het kader van Fotozomer Zutphen en zijn tegelijkertijd te zien met World Press Photo Zutphen.

ING kunstcollectie
Sinds 1974 verzamelt ING kunst wat geresulteerd heeft in één van de grootste bedrijfscollecties van Nederland. Speciaal voor Paradise Lost verruilen de kunstwerken hun vertrouwde plek in kantoren in binnen- en buitenland voor een plek in Museum Henriette Polak. Elk op een eigen manier tonen de foto’s ons de schoonheid en breekbaarheid van de wereld om ons heen.

De Musea Zutphen zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea