Menu

MUSEA ZUTPHEN: STEDELIJK MUSEUM ZUTPHEN & MUSEUM HENRIETTE POLAK

Musea Zutphen

De Musea Zutphen - het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – zijn gehuisvest in het 17e eeuwse stadspaleis het Hof van Heeckeren. Geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit komen hier op verrassende wijze samen.

STEDELIJK MUSEUM ZUTPHEN
Het Stedelijk Museum Zutphen is een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van Zutphen en de Graafschap (de huidige Achterhoek) verzamelt en op originele wijze in beeld brengt. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, een van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale, archeologische en archiefcollecties.

De collectie
Daal af naar de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde. Een belangrijke gebeurtenis in deze ontwikkeling was de aanval door Vikingen in 882, die als een crime scene getoond wordt. Tijdens een wandeling door de tijd, wisselen hoogtepunten en dieptepunten elkaar af zoals de Hanzetijd - die Zutphen de bijnaam ‘De Rijkste’ bezorgde –  en de gewelddadige Tachtigjarige Oorlog. De pracht en praal van de Gelderse adel wordt getoond, waaronder het beroemde ‘Zutphens Zilver’, maar ook de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.  Opvallend zijn de objecten die tot de oudste van Nederland behoren, zoals het ‘oudste horloge’ (de Zutphense kwadrant uit 1300), het ‘oudste stripverhaal’ (de Maan- en klaagbrief uit 1493) en de ‘oudste foto’ uit 1839.

MUSEUM HENRIETTE POLAK
Museum Henriette Polak is hét museum voor modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst in Nederland. Mecenas en naamgeefster Henriette Polak-Schwarz raakte in 1964 bevriend met kunstenaar Joop Sjollema, die haar overtuigde van de noodzaak om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst geworteld in de academische traditie. Een initiatief tegen de tijdsgeest in, want vooral abstracte en conceptuele kunst stond toen in de (museale) belangstelling. Sinds de opening in 1975 toont Museum Henriette Polak de vitaliteit, kracht en verscheidenheid van figuratieve kunst waarin vakmanschap en bezieling samenkomen.

De collectie
Maak kennis met Henriette Polak en de kerncollectie. Geniet van topstukken van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts, Arie Schippers en Wendelien Schönfeld. Kom oog en oog te staan met de vele kunstenaarsportretten waar het museum bekend om is en neem een kijkje in het atelier. Ontdek in het Digitale Depot van Museum Henriette Polak een representatieve selectie uit de omvangrijke collectie van het museum. Stel daaruit zelf een eigen tentoonstelling samen en toon de gekozen werken op de museumwanden.

TENTOONSTELLINGEN EN ACTIVITEITENPROGRAMMA
Naast de vaste collectie, besteedt het Stedelijk Museum Zutphen aandacht aan historische en actuele onderwerpen, oude meesters en (lokaal) talent in prikkelende wisseltentoonstellingen. In de wisseltentoonstellingen van Museum Henriette Polak staat het werk en de ontwikkeling van (hedendaagse) kunstenaars centraal. Hierbij wordt steeds de confrontatie gezocht met de uitgangspunten van de oprichters van het museum.

Voor beide musea zijn dagelijks gratis auditours beschikbaar die u langs de topstukken uit de vaste collecties leiden. Voor kinderen zijn gratis speurtochten beschikbaar voor beide musea. Het Stedelijk Museum Zutphen heeft de speurtocht ‘Kruip in de huid van de archeoloog’, waarin kinderen met een scherf die door echte archeologen is gevonden op ontdekkingstocht gaan in het museum. Museum Henriette Polak heeft de speurtocht ‘Een koffer vol kunst’, waarin kinderen met een koffertje vol spelletjes en opdrachten op ontdekkingstocht gaan in het museum.

U kunt ook terecht voor een breed activiteitenprogramma voor volwassenen en kinderen bij de Musea Zutphen. Doe mee met een cursus, workshop of boek een rondleiding. Elke laatste zondag van de maand zijn er gratis inlooprondleidingen in het Stedelijk Museum Zutphen van 13.00 tot 14.00 uur en in Museum Henriette Polak van 14.30 tot 15.30 uur. Voor het volledige activiteitenprogramma, zie www.museazutphen.nl

MUSEUMCAFÉ, MUSEUMTUIN EN MUSEUMWINKEL
Geniet van een hapje en een drankje in ons gezellige museumcafé of op het terras in de museumtuin. In de museumwinkel vindt u leuke cadeaus voor u zelf of een ander. Het museumcafé, de museumtuin en de museumwinkel zijn gedurende de openingstijden van het museum gratis toegankelijk.

De Musea Zutphen zijn gevestigd in het oude stadspaleis in het Hof van Heeckeren, ’s Gravenhof 4 Zutphen. Ingang door de Schelpenpoort.
 

Musea Zutphen
- s' Gravenhof 4
7201 DN Zutphen

E info@museazutphen.nl
T 0575 51 68 78
I www.museazutphen.nl

Tentoonstellingen & arrangementen

Openingstijden: di t/m zo 11.00 – 17.00 uur. 

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea