Menu
E
T
I

Mijn ogen wijd open

21-03-2015 / 20-09-2015

Trots en gelukkig geven wij kennis van het 40-jarig bestaan van Museum Henriette Polak met een collectie, die zijn weerga niet kent: verfijnd, gevoelig, van hoogstaande kwaliteit, tintelend fris van nu met een charmant vleugje vroeger.

Markante en invloedrijke persoonlijkheid
De tentoonstelling brengt de naamgeefster van het museum - Henriette Antoinette Polak-Schwarz (1893-1974) - als een markante en invloedrijke persoonlijkheid voor het voetlicht. Henriette werd als dochter van Leopold Schwarz, oprichter van Polak & Schwarz, fabriek in geur- en smaakstoffen, in Zutphen geboren, maar het gezin verhuisde al snel naar Amsterdam. Haar belangstelling voor beeldende kunst werd gewekt door haar man, de filosoof Leo Polak. Hierover merkte zij zelf eens op: “Mijn man heeft mijn ogen wijd geopend voor kunst”. Daarnaast was zij zeer actief betrokken bij diverse maatschappelijke initiatieven op humanistische grondslag.

Liefde voor de kunst en maecenas
Uit liefde voor de kunst, stond Henriette Polak, als maecenas aan de basis van de collectie. Wat in 1975, bij de opening van het museum begon met zo’n 300 werken van in totaal 55 kunstenaars, groeide in de loop van 40 jaar tijd uit tot een veelvoud aan kunstwerken, die nog steeds grotendeels voldoen aan de verwachtingen en verzamelcriteria van de oprichters van de collectie en het museum: Henriette Polak, Joop Sjollema en bevriende kunstenaars.

Kleine pareltjes
De bezoeker krijgt een rondleiding dwars door de tijd en door de collectie om topstukken te ontdekken, naast kleine pareltjes; stevige hoofdlijnen te ontwaren, maar ook spannende zijpaden naar onverwacht mooie ontmoetingen in de kunst.
Een lust voor het oog; een weldaad voor hart en ziel! 

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea