Menu
Villa Mondriaan
Zonnebrink 4
7101 NC Winterswijk

E info@villamondriaan.nl
T +0031 543 – 515400
I www.villamondriaan.nl

Jong en Veelbelovend

29-09-2017 / 25-02-2018

In Museum Villa Mondriaan staat de ontwikkeling van het jonge talent van Piet Mondriaan centraal. In de nieuwe tentoonstelling Jong & Veelbelovend wordt aandacht geschonken aan jong artistiek talent van verleden en heden. Uit een lijst genomineerden, die werd samengesteld met advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam, selecteerde Villa Mondriaan acht jonge talentvolle fotografen die zijn uitgenodigd een reactie te geven op een schilderij van de vroege Mondriaan. De foto’s van onder meer Louise te Poele, Vytautas Kumža en Satijn Panyigay worden zij aan zij met de werken van Mondriaan tentoongesteld. Andere deelnemers aan de tentoonstelling zijn Larissa Ambachtsheer, Tessa van Rijn, Eva Roovers, Liesbeth Oosterom en Lonneke van der Palen. Zo inspireert het jonge talent van Mondriaan het jonge talent van vandaag.

Verborgen symbolen en gestileerde landschappen
De geselecteerde fotografen geven allen een eigen kijk op het werk van Mondriaan. Met haar grote foto Welcome to the pleasure dôme Mondriaan (2017) vult Louise te Poele het halfronde werk Uw Woord is de Waarheid (1894) van Mondriaan letterlijk aan tot een complete cirkel. Net als het schilderij van Mondriaan zit de foto van Te Poele vol verwijzingen en symboliek. Zij biedt hiermee een spannend tegenwicht voor de religieuze toon van Uw Woord is de Waarheid.

Vytautas Kumža laat zich inspireren door één van museum Villa Mondriaans favoriete schilderijen. Zijn werk reflecteert het ritme en de structuur in Mondriaans Bos (1899). Voor zijn foto creëert Kumža een soortgelijk onecht landschap van apparatuur uit zijn studio. Zijn statische en levenloze toestellen hebben eenzelfde ritme als het levende landschap van Mondriaan. Kumža’s foto legt het onderliggende skelet van de gouache op ruwe wijze bloot.

 

 

 

Afbeeldingen:

  • Piet Mondriaan, Uw Woord is de Waarheid (1894). Collectie scholengroep Accent Aalten

  • Louise te Poele, Welcome to the pleasure dôme Mondriaan (2017). Atelier Louise te Poele

  • Vytautas Kumža

  • Piet Mondriaan, Bos (1899). Collectie Gemeentemuseum Den Haag

Openingstijden

5 november 2018 t/m 10 maart 2019 
Vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Speciaal geopend op donderdag 27 december, woensdag 2 en donderdag 3 januari.

11 maart 2019 t/m 3 november 2019 
Dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea