Menu

Geelvinck Muziek Museum Zutphen

Geelvinck Muziek Museum Zutphen

Juli 2017 opende een nieuw museum zijn deuren in Zutphen: het Geelvinck Muziek Museum in Huis De Wildeman, gelegen pal in de sfeervolle historische binnenstad.

Een bezoek aan dit voor Nederland unieke muziekmuseum is alleen al aantrekkelijk vanwege het historische gebouw: het stamt uit de late middeleeuwen en die geschiedenis is nog goed zichtbaar: zoals de bijzondere schuilkapel uit 1628 en de lommerrijke binnenplaats. Het klassieke front van dit statige huis weerspiegelt de late 18e eeuw, de tijd van Ludwig van Beethoven.

In de stijlkamers met fraaie schilderijen en opvallende vormgegeven klavierinstrumenten, stapt u terug in zijn tijd. Ludwig van Beethoven Is Ludwig van Beethoven, de belangrijkste componist uit de klassieke muziek, in Zutphen geboren?! De revolutionair vernieuwende muziek, die het genie Beethoven schreef, maakte hem tot een symbool voor vrijheid en rechtvaardigheid. De idolate aanbidding, die hem al tijdens zijn leven te deel viel, staat echter in schril contrast met zijn bewogen leven. De invloed van zijn composities heeft na ruim twee eeuwen niet in kracht ingeboet. Ontdek deze eigenzinnige geschiedenis in onze verrassende tentoonstelling.

Piano’s met karakter, muziek met een verhaal
In het museum is een groot aantal bijzondere klavierinstrumenten te zien, zoals een spinet uit 1742 en ‘s werelds oudste rechtopstaande piano uit 1790. De piano is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een wonder der techniek: wereldwijd het meest bespeelde instrument, van klassiek tot jazz en pop. Echter, de huidige volle, maar ook wollige klankkleur van de moderne concertvleugel lijkt daardoor niet meer op de lichte, heldere klank van de vroege fortepiano, waarvoor Mozart en
Beethoven hun muziek schreven.

Marie-Antoinette
Marie-Antoinette, de frivole Koningin van Frankrijk, was in haar jeugd als dochter van de Oostenrijkse keizer opgevoed met het klavecimbel. Toen de fortepiano in de mode kwam, omarmde zij deze innovatieve trend van harte. Slechts één jaar voor de revolutie uitbrak, werd de tafelpiano, die nu te zien is in ons museum, door Sébastien Erard voor haar gebouwd. Nog geen drie jaar later werd zij veroordeeld tot de guillotine.

De rebelse jaren ‘60 - ‘70 van de vorige eeuw deden de interesse voor de authentieke uitvoering van deze muziek herleven. Belangrijke instrumenten uit de Sweelinck Collectie, die indertijd voor het gelijknamige Conservatorium van Amsterdam bijeen zijn gebracht, zijn nu in ons museum te zien en vaak ook te beluisteren. Tevens zie je hoe de gecompliceerde restauratie van historische piano’s in zijn werk gaat. En je kunt kennismaken met bijzondere instrumenten, zoals de glaschord, de physharmonica,de pianola en de dulcitone. Op enkele vleugels mag je zelf spelen!

Beleef de muziek van Mozart, Beethoven en Chopin, zoals hun tijdgenoten die ervaren hebben. Regelmatig zijn er concerten, lecture-recitals en andere activiteiten. Of kom zelf spelen! Kijk op onze website voor meer informatie.

Geelvinck Muziek Museum Zutphen
Zaadmarkt 88
7201 DE Zutphen

E info@geelvinck.nl
T
I geelvinck.nl

Brochure Musea Achterhoek

Bekijk hieronder de brochure Musea Achterhoek. Ook verkrijgbaar bij deelnemende musea, VVV’s en TIP’s in de Achterhoek.

Nieuwe Brochure Musea Achterhoek - verkrijgbaar bij deelnemende musea